Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 27 november 2021

Werkbezoek Honselersdijk met D66 Westland en D66 Den Haag

Op 26 november zijn Vinesh Lalta en Ria Oosterop samen met de D66 fracties van Den Haag en Westland op bezoek geweest bij een bijzonder project voor internationale medewerkers in Honselersdijk. Hier staat een wooncomplex met 119 tijdelijke woonunits voor medewerkers die met name in de glastuinbouw werken in de regio.

De woningen zijn er in verschillende formaten. Meestal voor 2 of 3 personen, met allemaal een eigen slaapkamer. De woningen worden prefab gebouwd. Dit wil zeggen dat de woningen in een fabriek zo veel mogelijk worden afgemaakt. Hier wordt een woning bijvoorbeeld voorzien van een keuken en badkamer. Op locatie wordt de afwerking gedaan, waar de woningen volledig gemeubileerd worden opgeleverd.

Het project is uitgevoerd door Homeflex. Naast het verzorgen van de bouw beheren ze het pand ook met een beheerder die snel technische problemen kan oplossen in het complex. De fracties hebben een rondleiding door het complex gehad en vervolgens een presentatie door Homeflex. Hier is er gesproken over de huisvesting van de internationale medewerkers in het Westland, maar ook op andere plekken in Zuid-Holland, zoals Den Haag.

Na de presentatie van Homeflex zijn de fracties met elkaar in gesprek gegaan over eventuele nieuwe locaties die geschikt zijn voor dit soort projecten en hoe deze het beste beheerd kunnen worden. Daarnaast is er gesproken over de manier waarop deze groep medewerkers het beste beschermd kan worden op het moment dat ze hun werk verliezen. Ten slotte is er ook stilgestaan bij de verwachtingen voor de komende jaren. Er is namelijk verschuiving te zien in het aantal werknemers van de glastuinbouw naar distributiecentra en de zorg.

Veel indrukken opgedaan tijdens dit werkbezoek die ook weer laten zien voor welke opgave Zuid-Holland staat als het gaat om de huizenmarkt.