Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 9 november 2021

D66’er uit de regio: Demi van Wijk

Een nieuwe nieuwsbrief betekent een nieuwe D66’er uit de regio. Dit keer spreken we kandidaat #11 voor D66 in Den Haag: Demi van Wijk! Demi is voor velen in Zuid-Holland een bekend gezicht. Ze is al een tijdje actief voor D66 en een van de hoogste stijgers op de lijst voor de gemeenteraad in Den Haag.

 

Vertel iets over jezelf, waar kom je vandaan er wat doe je zoal in het dagelijks leven?

“Mijn naam is Demi en ik kom oorspronkelijk uit de provincie Gelderland in de buurt van Nijmegen. Ik heb in Nijmegen bestuurskunde gestudeerd en woon nu iets meer dan 4 jaar in het mooie Den Haag. In de afgelopen jaren heb ik veel voor en met D66 gedaan. Mijn D66-avontuur begon toen ik stage ging lopen op de Tweede Kamerfractie bij de afdeling publieksvoorlichting. Na mijn stage ben ik blijven plakken en heb ik onder andere op het Landelijk Bureau voor de campagne gewerkt tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van 2019. Sinds een tijdje alweer werk ik voor de Eerste Kamerfractie van D66 als ambtelijk secretaris, en ben ik kandidaat voor de gemeenteraad in Den Haag! In de vrije tijd die ik over heb sta ik graag op het hockeyveld bij Groen-Geel hier in Den Haag.”

“Naast het Kamerwerk ben ik ook actief binnen het Els Borst Netwerk van Den Haag. We hebben hier onder andere het Vrouwenmanifest geschreven. Hierin staan 10 punten die belangrijk zijn voor de raad in Den Haag als het gaat om het tegengaan van straatintimidatie en andere veiligheidsthema’s. We hebben dit manifest samen met een hele groep andere D66’ers overhandigd aan de verkiezingsprogrammacommissies van verschillende politieke partijen. Supertof om te zien dat D66 in Den Haag al een aantal belangrijke punten heeft overgenomen in het programma.”

Waarom D66?

“Tijdens mijn studententijd heb ik mijn politieke bewustzijn ontwikkeld. Ik was altijd al wel met politiek bezig en had er interesse in, maar pas in mijn studententijd ben ik daar iets mee gaan doen. Ik begon met een borrel van de JOVD, daar voelde ik mij echt niet thuis. Bij D66 was dit vanaf het eerste moment een totaal andere ervaring: D66 is mijn club. Iedereen kan bij D66 zijn zoals diegene wil zijn en is. Je wordt gerespecteerd en geaccepteerd zoals je bent, dat is voor mij heel belangrijk.”

Je hebt je gekandideerd voor de gemeenteraad in Den Haag, kun je daar iets meer over vertellen?

“Ik heb mij gekandideerd voor de gemeenteraad in Den Haag omdat ik het belangrijk vind dat er echt iets wordt gedaan aan veiligheid. We moeten dit thema als D66 niet op rechts laten liggen. Ik sta ervoor dat we in Den Haag een meldpunt voor straatintimidatie krijgen, de emancipatiesubsidie wordt behouden en (jonge) LHBTI’ ers worden beschermd. Naast veiligheid is het ook belangrijk dat we in Den Haag actief aan de slag gaan met inburgering om bijvoorbeeld het taalniveau van nieuwe Hagenaren te verbeteren. Ik ben blij dat deze onderwerpen vertegenwoordigd zijn in ons verkiezingsprogramma. Ik stond eerst op plek #20 in het lijstadvies, en ben uiteindelijk in de interne verkiezingen 9 plekken gestegen naar plaats #11.”

Waar kan de regio Zuid-Holland nog in versterken?

“Ik hoop dat alle andere Zuid-Hollandse afdelingen de punten uit het Vrouwenmanifest overnemen. De uitdagingen die de aanleiding zijn geweest voor dit manifest spelen niet alleen in Den Haag, maar in veel meer gemeenten binnen en buiten Zuid-Holland. Hierin zou de regio een goede rol in kunnen spelen.”