Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 14 juli 2021

Belangrijke stap om klimaatverandering te verminderen

Vandaag namen Provinciale Staten de Regionale Energiestrategie (RES) van Drechtstreden als hamerstuk aan. “Daarmee zijn de eerste versies van de 7 RES’en in Zuid-Holland een feit”, vertelt woordvoerder energie en klimaatadaptatie Laura Neijenhuis.

 

Laura noemt het vaststellen van de RES’en 1.0 een “belangrijke stap”, maar geeft ook een winstwaarschuwing. “We zijn er nog niet! Om de klimaatverandering écht te verminderen moeten we ambitie tonen, durven kiezen voor meerdere duurzame energiebronnen (zon én wind) en de input van alle betrokkenen meenemen. Daarom moeten zowel de provincie als de gemeenten aan de slag met de ‘doorvertaling’ naar het omgevingsbeleid. Dit betekent dat we eerst naar elk gebied afzonderlijk kijken en vervolgens gericht afwegingen maken. Om dit goed voor het voetlicht te brengen, werk ik nauw samen met mijn fractiegenoot Kirsten Wilkeshuis, die de Omgevingswet in haar portefeuille heeft.”

Ook participatie van inwoners en bedrijven is een belangrijk punt van aandacht voor D66. Laura: “Tijdens de behandeling van de RES’en is dat iets waarop ik blijf hameren. Verder is er nog veel te doen om het Groene Hart. Eerder dienden wij daarom een motie in om een integrale gebiedsvisie inclusief energie op te stellen voor het Groene Hart. Het is jammer dat deze motie het niet heeft gehaald.”

Dat er komende tijd in de provincie en gemeenten veel moet gebeuren, is zeker. Gaat jouw gemeente binnenkort aan de slag met de RES 2.0? Laura blijft graag op de hoogte! En als jouw afdeling richting de verkiezingen een activiteit wil organiseren, dan is zij graag van de partij!