Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 3 februari 2021

D66’er uit de regio: Simone Filippini

Elke maand laten we een D66’er uit de regio aan het woord. Dit keer Simone Filippini, die sinds november 2020 voorzitter is van de afdeling Dordrecht. “Ik ben trots op mijn medebestuursleden die samen met mij de uitdaging aangaan om de afdeling na een moeilijke periode weer te helpen floreren.”

 

Internationale loopbaan
Ik heb 25 jaar gewerkt als diplomaat voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Heb me daar bezig gehouden met Azië, het Midden-Oosten, Noord-Afrika en deGolf-regio, maar ook was ik verantwoordelijk voor het opzetten van een communicatiebeleid over Europese samenwerking en hoofd van de afdeling Vrouwenrechten. Daarna werd ik ambassadeur voor Nederland in Noord-Macedonië en Consul-Generaal in Miami.

In 2013 ben ik bij de overheid vertrokken om directeur te worden van de hulp- en ontwikkelingsorganisatie Cordaid. Heel inspirerend! Ik reisde bijvoorbeeld voor Cordaid al in augustus 2015 naar Lesbos, toen daar net die grote stroom vluchtelingen in wankele bootjes aankwam. Het was indrukwekkend, de stranden zagen letterlijk oranje van de zwemvesten. De vluchtelingen sliepen in tentjes in parkjes, middenin de hoofdstad Mytilene. Als ze naar de wc moesten, zat er niks anders op dan te proberen toestemming te krijgen van een café baas. Wassen gebeurde bij openbare fonteintjes. Kamp Moria deed me nog het meeste denken aan een gevangenis, vooral het gedeelte waar minderjarige kinderen zaten. Vreselijk dat er nog steeds geen oplossing voor is en dat ook Nederland het laat afweten.

Na Cordaid heb ik een jaar als interim-directeur gewerkt voor het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie. Ik heb onder anderen een indrukwekkend bezoek aan Colombia gebracht. Met een VN-helikopter zijn we naar een dorpje in de bergen gevlogen waar FARC grote invloed had en hebben een kamp bezocht waar voormalige FARC-leden nu wonen. Triest overigens te zien dat de rol van FARC is overgenomen door allerlei milities en de mensen nog steeds extreem onveilig zijn. Duurzame vrede bouwen in een land als Colombia is een enorme uitdaging!

Na het NIMD heb ik mijn passie gevolgd en mijn eigen organisatie Leadership4SDGs opgezet, gericht op het versterken van de kwaliteit van leiderschap in regeringen met het oog op het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen – de SDG’s – van de Verenigde Naties (VN). De SDG’s hebben als doel vreedzame, inclusieve samenlevingen te bouwen, waarin niemand achterblijft. Een gigantische uitdaging voor veel landen en regeringen ontbreekt het vaak aan kennis, ervaring en vaardigheden adequaat beleid te maken en uit te voeren.

Ik ben op dit moment ook Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor de VN, lid van de Raad van Toezicht van het Netherlands-African Business Center, en lid van de Adviesraad van de Athena School of Management in Mumbai, en van The London Project. Ben ook strategisch adviseur, leid discussies en ben actief als spreker.

Kandidaat Kamerlid
Ik ben voor D66 actief geworden in 2001, toen ik op een mooie ochtend door Laurens-Jan Brinkhorst werd gebeld of ik niet op de kandidatenlijst van D66 voor de verkiezingen van 2002 wilde staan. Diezelfde middag had ik nog een gesprek met Thom de Graaf: hij zag me op een plek bij de eerste 10. Uiteindelijk kwam ik op plaats 21 terecht, want de lijstadviescommissie had haar eigen beleid :-) Een jaar later, na de dood van Pim Fortuyn en nieuwe verkiezingen, kwam ik door actief campagne te voeren uiteindelijk op plaats 16 terecht. We kregen overigens maar 7 zetels. Ben onder andere ook lid geweest van de programmacommissie voor het Europees Parlement en kandidaat-lid voor het Europees Parlement. Vervolgens werd ik gekozen tot lid van het Landelijk Bestuur en was ik drie jaar Internationaal Secretaris.

Nieuwe start
De uitgangspunten, de richtingswijzers van D66. Ik ben er trots samen met Joris Backer en een aantal anderen bij de totstandkoming ervan betrokken te zijn geweest. Ik zal heel trots zijn op D66 als we als partij deze belangrijke uitgangspunten consequent in de praktijk brengen.

Op dit moment ben ik onder anderen trots op mijn medebestuursleden in de afdeling Dordrecht die met mij de uitdaging aangaan om de afdeling na een moeilijke periode weer te helpen floreren. Op andere leden die ons daarin bijstaan. Ben ook trots op die leden in Dordrecht die over oud zeer heen durven te stappen om gezamenlijk een nieuwe start te maken. En op hen en fractieleden die met elkaar weer in gesprek gaan. Dat is immers ook politiek: dat je met elkaar fouten of uitglijders erkent en bereid bent elkaar opnieuw in de ogen te kijken omdat je weet dat je alleen samen een positief verschil kunnen maken.

Politiek met lef
Ik geloof in politiek met lef, politiek die uitdagingen positief benoemt en mensen meeneemt in een wenkend perspectief en ze daardoor een gezamenlijk doel geeft om naar te streven en aan bij te dragen. We hebben geweldige uitgangspunten en heel veel fantastische en getalenteerde mensen aan boord, tegelijkertijd leven we niet altijd naar onze eigen principes; sluiten we mensen buiten, zijn we onvoldoende divers en inclusief; hebben we soms misschien de neiging te compromisbereid of te meegaand te zijn, ook als het om onze vaak lang gekoesterde principes gaat. Denk aan Moria, denk aan het referendum, de toeslagen affaire, bezuinigingen en gebrek aan hervormingen van onderwijs en zorg.

We moeten ons steeds de vraag blijven stellen of we nog net zo fris en fruitig zijn als in 1966, of we nog steeds even kritisch durven te zijn op onszelf en de overheid, op de gevestigde orde. En soms maken we teveel ruzie onder elkaar of zijn we te weinig gunnend. Dat kan dan beter.