Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 20 januari 2021

Jongeren komen zelf inspreken bij behandeling initiatiefvoorstel Jongerenraad

Statenlid Laura Neijenhuis pleit voor een Jongerenraad in de provincie Zuid-Holland. Daarover heeft zij een initiatiefvoorstel ingediend, dat zij op woensdagavond 20 januari verdedigt. Omdat nog niet alle partijen overtuigd zijn, komen er ook veel jongeren inspreken. Live meekijken kan vanaf 19.00 uur via https://pzh.notubiz.nl/

 

“De provincie beslist over thema’s zoals duurzaamheid en wonen”, aldus Lars Gerrits van de Jonge Democraten. “Thema’s die echt spelen onder jongeren. De provincie staat echter vaak nog te ver van de jongeren af. Laten we daarom het perspectief van jongeren naar het provinciehuis brengen met dit initiatief!’’

Max Verdegaal vindt dat jongeren de kans moeten krijgen om de Provinciale Staten van ongevraagd advies te voorzien. “Dat is iets wat nu mist in onze provincie en daarom spreek in vanavond in.”

Hiba Jahouh, voorzitter van de Jonge Democraten Rotterdam, is stellig. “Jongeren verdienen ook een stem. Hoewel mensen pas vanaf 18 jaar mogen stemmen, horen volksvertegenwoordigers ook niet-stemgerechtigden te vertegenwoordigen. Een makkelijke manier om dit te bereiken en stimuleren is door een Jongerenraad. Zo krijgt iedereen een stem!”

Ook Kevin Klinkspoor, voormalig voorzitter van de Westlandse Jongerenraad, laat van zich horen. “ik spreek vanavond in om het provinciebestuur en de Statenleden over mijn praktijkervaring te vertellen. Vanuit mijn tweejarig voorzitterschap heb ik de voordelen én de valkuilen van jongerenparticipatie van dicht bij gezien. De lessen hieruit wil ik graag meegeven.”

Volgens Laura zien de coalitiepartijen op zich het belang van jongerenparticipatie, maar houden ze dat liever sporadisch, incidenteel en projectafhankelijk. “Tijd voor verandering! Ik hoop op een mooi debat vanavond en ben blij dat er jongeren uit de hele provincie komen inspreken voor het voorstel.”

De Jongerenraad is bestemd voor jongeren tussen de 14 en 23 jaar. Als het voorstel wordt aangenomen zal de Jongerenraad de Provinciale Staten van gevraagd en ongevraagd advies kunnen voorzien.