Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 1 juli 2020

Zuid-Holland vakantieland

In deze bijzondere coronatijden lijkt Nederland weer te worden herondekt als een prachtig land, waar je uitstekend kunt recreëren. Of het nu gaat om een dagje naar het strand, naar het bos of het binnenwater op, of om een wat langere vakantie, het kan allemaal heel goed. En ook in de provincie Zuid-Holland! 

“Wist u dat de provincie Zuid-Holland over meer binnenwater beschikt dan de provincie Friesland?’, vertelt Arno van Kempen, onze wethouder/eerste loco in Teylingen. “Het is heel fijn dat mensen weer kunnen genieten van de Kagerplassen en het strandje op het eiland Koudenhoorn, maar nauwgezet kijken we met veel BOA’s en politie of het niet te druk wordt. En ja, dat wordt het soms, waardoor we de toegang tot het eiland toch echt even moeten sluiten in verband met een te grote drukte. Tot nu toe verloopt dat zonder noemenswaardig problemen. Gelukkig maar.

Maar ook op een andere manier word ik met de coronatijd geconfronteerd. Mijn vrouw en (inmiddels ook) mijn dochter beheren de lommerrijke Camping Rianto in Warmond. 62 vaste staanplaatsen, met eigen sanitair, zijn inmiddels allemaal volgeboekt. En dat is in het verleden wel eens anders geweest.

Door de nog steeds beperkte mogelijkheden van het buitenland kiezen mensen er nu steeds vaker voor om een caravan of boot aan te schaffen. Dus niet alleen alle staanplaatsen, maar ook alle plaatsen in ons kleine haventje zijn inmiddels vergeven. En met het geweldige voorjaar (arme horeca!) kun je je hier geweldig vermaken. Varen naar en op de Kagerplassen. Door naar de Westeinderplassen of het Braassemermeer. Of verder Nederland in. En als je niet het water op wil of kunt, fiets je  binnen een half uur naar het strand van Noordwijk of Katwijk. Of je fietst in 20 minuten naar Leiden, waar je kunt genieten van de grachtjes, de musea, de hofjes, de vele restaurantjes en terrassen.

Of je gaat de andere kant op: binnen 25 minuten zit je met de trein in Amsterdam. Het station Sassenheim ligt op loopafstand van de camping. Maar natuurlijk kun je ook eens rondlopen in het prachtige kunstdorp Warmond, met zijn schilderijenroute over Jan Steen, om maar een voorbeeld te noemen. En op een steenworp afstand ligt Lisse, met in het voorjaar (mits geen corona…) de geweldige bloemenpracht in de Keukenhof. Ik kan me erg goed voorstellen dat mensen heel veel genieten in deze ‘oase in de Randstad’. En heel voorzichtig gaat in het hoofdseizoen onze barruimte De Kapberg weer open. Mocht het nodig zijn, springen mijn zoon en ik bij achter de bar. ’s Morgens een B&W-vergadering, ’s avonds een biertje tappen achter de bar. Het is heel mooi in Teylingen!”