Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 3 juni 2020

Liefde in tijden van corona

Hoe ervaren onze leden deze bijzondere periode vroegen wij onlangs.  Marlene Simoons, voormalig raadslid in Oegstgeest en bestuurder van het Platform voor Ondernemers Oegstgeest, reageerde vrijwel onmiddellijk. Met een gedicht over mondkapjes en nog veel meer.

 

“Als Ondernemersvereniging maken wij ons uiteraard zorgen om de ondernemers en winkeliers in onze gemeente”, zegt Marlene. “Er gaan geluiden op dat dertig procent van de bedrijven en zzp’ers het niet zal redden. Het is lastig te monitoren hoe het met iedereen gaat: niet alle ondernemers staan er open voor om hun lagere omzet of risico op faillissement te delen met anderen. Om toch iets te kunnen doen, ben ik begonnen met het bellen van ondernemers en winkeliers, om te vragen hoe het gaat. En dan komen de verhalen los. Als coach ben ik gewend te luisteren en ik merk hoezeer mensen mijn belletje op prijs stellen. Nog lang niet alle ondernemers bereikt, maar wat positief stemt is dat de NOW-, TOZO- en TOGS-regelingen lijken te doen waarvoor ze zijn opgezet: de eerste financiële noden ledigen. Ondernemers zijn hier positief over.”

Privé zorgt Marlene voor haar man. die kanker heeft en een zware chemobehandeling ondergaat. “Gelukkig kon dat door gaan. Maar het is wel uitkijken geblazen, dus we hebben erg weinig contact en alleen onze drie dochters mogen af en toe komen en dan zitten ze aan de andere kant van de kamer of in de tuin, op grote afstand van ons. Onze zoon zit vast in Australië, waar hij zijn PhD doet in Brisbane. Wanneer we hem weer kunnen zien weet niemand. We komen er wel doorheen, zoals we al vele moeilijke periodes hebben overwonnen samen, maar wat is het zwaar, vooral voor kwetsbare mensen. Die zitten echt niet allemaal in verzorgingstehuizen zoals hieruit blijkt.”

Marlene schrijft momenteel veel. Een column over vrijheid in coronatijd voor de lokale Oegstgeester Courant (waarvoor zij op reguliere basis schrijft) en gedichten gaan over de moeilijke, soms stressvolle, emotionele en vooral lastige tijd waarin we door het Covid-19 virus nu allemaal in gevangen zitten. Marlene: “Ik zie voor D66 ook kansen om beet te pakken voor na de coronatijd, zoals meer keuzevrijheid om thuis te werken, met alle positieve effecten zoals minder werkstress, minder files en uitstoot, hogere arbeidsproductiviteit etc. Daarnaast lijkt het ook een goede tijd om ons politieke stelsel te vernieuwen, waarbij ik denk aan meer burgerparticipatie in de vorm van lokale burgerraden. Wie weet brengt het coronavirus toch nog wat goeds met zich mee!”