Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 23 april 2020

Partijcongres in the spotlight

Veel partijgenoten keken afgelopen zaterdag 18 april naar ons eerste online partijcongres. D66-raadslid in Leidschendam-Voorburg, Mahjoub Mathlouti was een van hen. Met hem keek ook RTL Nieuws thuis mee.

 

 

Hoe was het om een filmploeg van RTL Nieuws over de vloer te hebben?
Het ging allemaal vrij snel. Vrijdagmiddag was ik nog aan het werk toen mijn fractievoorzitter mij plots belde met de vraag of de volgende dag RTL Nieuws bij mij thuis mee mocht kijken naar het online partijcongres. “Eh ja, dat is goed”, was lichtelijk overrompeld mijn antwoord en de volgende ochtend stonden ze al op de stoep. Het was vooral heel leuk om te doen, en jezelf later op de dag op landelijke televisie terug te zien.

Als partij hielden we het eerste online partijcongres in de Nederlandse geschiedenis. Hoe beleefde je deze?
Al met al is het een goed initiatief van onze partij geweest om onder deze omstandigheden op deze manier verbinding te houden met de leden, maar blijft het natuurlijk een groot verschil met onze echte congressen. De afgelopen jaren ben ik bij vrijwel ieder congres aanwezig geweest, waarvan ik moet zeggen dat deze altijd goed georganiseerd zijn. Behalve het weer ontmoeten van vrienden en kennissen uit de partij miste je nu bijvoorbeeld ook de subsessies waar je als actief en minder actief lid inhoudelijk mee mag denken over partijstandpunten, maar ook alle politieke moties en amendementen over de partijkoers. Met een online congres mis je dat helaas allemaal.

Het volgende congres weer online?
Gezien alle corona-omstandigheden was dit een prima alternatief, maar zodra het weer kan gaat mijn voorkeur – zoals van meer partijgenoten denk ik – toch uit naar een fysiek congres.