Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 23 april 2020

Een hart onder de riem

Een hart onder de riem van fractievoorzitter Ria Oosterop en regiovoorzitter Monique Bonsen nu de coronacrisis ons allen bezighoudt. En dat terwijl de stikstofcrisis nog niet was bezworen. De tijden zijn definitief veranderd en zullen nooit meer hetzelfde zijn.

 

Op de eerste plaats is er natuurlijk het persoonlijk leed, door ziekte overlijden van geliefden of naasten. Wij denken dat iedereen wel iemand kent die door dit vreselijke virus werd getroffen. Ons medeleven gaat uit naar degenen die dit hebben meegemaakt.

Zelf worden we geconfronteerd met alle maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de pandemie wordt beperkt. Veel mensen werken thuis, maar als dat niet kan, doen ze dat in een zo leeg mogelijke omgeving. Voor mensen in de zorg is het extra ingewikkeld: zij moeten aanwezig zijn om zieke en stervende mensen te behandelen, te verzorgen en bij te staan. Terecht is er heel waardering voor deze dappere mannen en vrouwen. We kunnen niet genoeg benadrukken dat wat zij doen, een voorbeeld is!

De D66-afdelingen in Zuid-Holland draaien zoveel mogelijk door: fracties vergaderen via beeldbellen en er wordt op creatieve manieren gezocht naar mogelijkheden om contact met elkaar te houden; pubquizes, digitaal borrelen en elkaar te ontmoeten. Veel D66’ers steken de handen uit de mouwen, bijvoorbeeld bij de Voedselbank. Mooi om te zien dat we omzien naar elkaar.

Ook de economie heeft danig te leiden onder de huidige situatie. De gevolgen zullen nog lang zicht- en voelbaar zijn. We zullen een omslag moeten maken in ons denken, bewuster moeten gaan leven en zuiniger moeten zijn op onze aarde. Als het gaat om duurzaamheid is D66 de partij bij uitstek die daar vanaf de oprichting al met niet aflatende inzet voor heeft gestreden. Daar moeten we op blijven hameren, nu en straks nog meer dan ooit.

Het gaat daarbij niet alleen om onze grondstoffen of de manier waarop we met energie om gaan. Nee, als we willen dat de wereld schoner wordt, is die inzet op meer terreinen nodig. Denk aan de luchtvaart: de KLM sloopt een aantal van zijn oude vliegtuigen omdat er nauwelijks meer wordt gevlogen. Wij moeten ons zelf ook afvragen of er alternatieven voor het vliegtuig zijn. Maar denk ook aan ons voedsel. Het kan allemaal gezonder en het kan ook worden gekocht bij de groenteboer om de hoek in plaats van bij de grote supermarkten.

Als fractie en bestuur praten we hier regelmatig (virtueel) over. Bij de eerste begrotingswijziging die we op 22 april in Provinciale Staten bespraken, besteedden we daar (uiteraard) al aandacht aan. Dat zullen we blijven doen, bij de behandeling van de Voorjaarsnota in juni en bij de begrotingsbehandeling in november.  Onze voorstellen zullen we langs de duurzaamheidslat leggen, voor een schonere en betere wereld.

Monique Bonsen, regiovoorzitter

Ria Oosterop-van Leussen, fractievoorzitter