Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 22 april 2020

Doe mee met de herdenkingschallenge

Over anderhalve week staan we stil bij de slachtoffers van o.a. de Tweede Wereldoorlog en vieren wij onze vrijheid. Noodgedwongen vanuit huis. Om ons toch verbonden te voelen roepen we jullie op om mee te doen aan de herdenkingschallenge door op social media een Zuid-Hollands plekje, monument of verhaal te delen dat een belangrijke rol speelde tijdens de oorlog of bevrijding.

Het idee van de herdenkingschallenge is afkomstig van de Zuid-Hollandse scouting, die dit jaar met 80 scouts en 20 zeekadetten zouden meegaan naar de herdenking op de Dam. Zij maken een filmpje van hooguit 1 minuut waarin zij een oorlogsslachtoffer herdenken en vervolgens anderen uit hun sociale media-omgeving vragen om ook een filmpje te maken. Onder andere Kim Putters (scout en lid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei) heeft zijn hulp toegezegd en maakt een filmpje.

Meedoen?

  1. Zoek een Zuid-Hollandse plekje, monument of verhaal dat een belangrijke rol speelde tijdens de oorlog of bevrijding.
  2. Schrijf het verhaal kort uit in maximaal 75 tot 100 woorden.
  3. Neem een video op waarin je het verhaal vertelt in maximaal 1 minuut (filmen doe je in landschapmodus, niet profielmodus). Daarbij heb je een spreekwoordelijke fakkel die je doorgeeft. Je zorgt ervoor dat je fakkel (bijvoorbeeld waxinelichtje, kaarsje of klein lampje) buiten beeld rechts van je staat. In het filmpje haal je de fakkel met je rechterhand in beeld en houdt deze vervolgens voor je, terwijl je je tekst voorleest. Na je korte verhaaltje vertel je aan wie je de herdenking doorgeeft en zet de fakkel met je linkerhand buiten beeld weg, alsof je hem doorgeeft.
  4. Post de video (op 4 mei of ervoor) op social media met de hashtag #herdenkingschallenge en tag daarbij een aantal mensen die je ‘uitdaagt’ hetzelfde te doen.