Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 4 maart 2020

Diversiteit in de lift

Drie jaar geleden kreeg Tim Baelde (34 jaar) een lidmaatschap van D66 cadeau. Dit beviel zo goed dat hij er niet over aarzelde zijn lidmaatschap na een jaar direct te verlengen. “Ik voelde me meteen welkom bij D66”, vertelt Tim. “De speerpunten en vijf richtingwijzers van onze partij passen heel goed bij mij.”

 

“Dankzij mijn moeder ben ik er eigenlijk over gaan nadenken om mij aan te sluiten bij een politieke partij”, vertelt Tim. “De aanleiding was een discussie met mijn zusje over de toegankelijkheid van rolstoelers in het openbaar vervoer. Ik vind het heel belangrijk dat mensen met een beperking gelijk worden behandeld. Mijn beperking is een lichamelijke. Ik omschrijf het vaak als ‘een waterhoofd met spasme aan benen’. Daarbij zijn er complicaties opgetreden waardoor ik soms binnensmonds praat, maar ik kan wel gewoon korte stukjes lopen en gewoon praten. Verder heb ik twee gehoorapparaten.”

Tim woont in Bodegraven, werkt op een sociale werkplaats als productiemedewerker en is op vele fronten actief. “Dat klopt. Ik ben bijvoorbeeld lid van de ondernemingsraad. Daarnaast probeer ik mij bij D66 in te zetten voor mensen met een beperking. Op het D66-congres in Zaandam vorig jaar was er niet echt nagedacht over  mensen in een rolstoel. Als we naar boven wilden werd er gewezen op een dienstlift die wij op alleen eigen risico mochten gebruiken. We zijn toen op een trap naar boven gedragen waar ook alle andere partijgenoten langs moesten. Een gedoe van jewelste. Inmiddels is er iets meer aandacht, al waren er ook op het laatste congres in Breda problemen met de lift.”

Om spijkers met koppen te kunnen slaan is Tim druk in gesprek met het diversiteitsnetwerk van D66. “We zijn nog op zoek naar leden mét of zónder beperking die zich geroepen voelen om zich bij ons aan te sluiten en te werken aan samenleving waar iedereen gelijke kansen heeft. Heb je interesse? Meld je vooral. ”