Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 2 maart 2020

Doe mee met de Vegan Challenge!

Geen vlees eten moeilijk? Sahidah Somer, kandidaat-Statenlid, deed vorig jaar mee aan de Vegan Challenge en vertelt in aanloop naar de Nationale Week Zonder Vlees (9-15 maart) hoe zij haar eetpatroon veranderde. “Hoe zou het leven zijn zonder een stukje brie of zalm? Kun je dan alleen je eten in reformwinkels kopen? En nooit meer buiten de deur eten? Vragen waar ik nu om kan lachen.”

“Voor het veganisme had ik wel respect”, vertelt Sahida, “maar lange tijd leek mij het onmogelijk om in het dagelijkse leven toe te passen. In mijn omgeving merkte ik wel dat steeds meer mensen overstapten op het veganisme en zij bleken hiervoor geen radicale stappen te hebben gezet. Je kunt je eten nog steeds in de supermarkt kopen en steeds vaker houden restaurants rekening met veganisme. Zo liet ik me overtuigen om de Vegan Challenge aan te gaan. Een maand is toch wel vol te houden?”

Wat is veganisme? Veganisten gebruiken geen dierlijke producten. Dit gaat dus verder dan het niet eten van vlees of vis. Zo draagt een veganist ook geen kleding van wol of leer. Redenen om voor het veganisme te kiezen, zijn vaak het dierenwelzijn, de eigen gezondheid  en het verminderen van de ecologische voetafdruk.

“Hoe ik de Vegan Challenge heb aangepakt? Om mij voor te bereiden las ik allerlei blogs voor informatie en inspiratie”, vervolgt Sahidah. “Voor de eerste week heb ik een menu uitgeschreven met wat ik bij elke maaltijd zou eten. Spannend vond ik het om die maand een etentje voor non-vegans te geven. Als het diner zou mislukken, was ik bang dat het slechte reclame zou zijn. Nog spannender vond ik het om aan de buitenwereld te vragen rekening met mij te houden. Eén keer kreeg ik bij een lunch bij een werkbespreking slechts een kruidenbouillonnetje, omdat men vergeten was mijn eetpatroon door te geven. Verder ging het vaak wel goed.”

“In het begin had ik het gevoel dat ik mij moest verantwoorden. Niet iedereen kon begrip voor mijn keuze opbrengen. Geen zin in een confrontatie heb ik een traktatie weleens geweigerd, met de smoes dat ik aan de lijn zou zijn. Gelukkig waren er vooral veel positieve reacties en oprecht geïnteresseerde vragen. Ook neemt het aantal veganisten (of mensen die vaker bewust voor een keertje veganistisch kiezen) in mijn omgeving toe. Inmiddels zou ik niet meer anders willen. Door veganistisch te eten heb ik nieuwe producten en recepten leren kennen. Ook ben ik mij bewuster van wat ik eet. Het is een manier om bij te dragen aan een betere wereld.”