Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 18 december 2019

Tijd voor een winterwandeling

Onze eerste fractieopvolger, Vinesh Lalta, wandelt elke donderdagavond een rondje rond de energiecentrale met een groep Hindoestaanse ouderen uit de buurt. “Een gezond en gezellig verzetje voor hen, maar zeker ook voor mij, na een drukke werkdag bij Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden“, aldus Vinesh. Ter gelegenheid van de decembermaand wandelde fractievoorzitter Ria Oosterop een keer mee.

 

“Seva”, vertelt Vinesh, “is de drijfveer om deze wekelijkse wandelingen te maken. In het Hindoeïsme is dat een belangrijke pijler van het leven. Dit betekent dat je dienstbaar naar anderen bent, in dit geval dus ouderen. Die zijn soms geneigd om binnen te blijven, wat eenzaamheid in de hand werkt.  De wekelijkse wandelingen doen hen echt goed, merk ik. In de wandelgroep zijn al een aantal nieuwe vriendschappen ontstaan.”

Levensmotto
Be the change you want to see in the world. Deze quote van Mahatma Gandhi is Vinesh’ levensmotto. Niet alleen privé, maar ook politiek. “De wereld, Nederland en daarmee ook de provincie Zuid-Holland staan voor een behoorlijke uitdaging: de klimaatverandering. Gelukkig beseffen steeds meer mensen dat de manier waarop we nu met de natuur omgaan niet houdbaar is. In verschillende gesprekken krijg ik steeds vaker terug dat mensen wel mee willen in de verduurzaming van hun leefomgeving, maar geen idee hebben ‘hoe’.”

De juiste acties
“Vaak ook staat duurzaamheid vooral synoniem voor DUUR. De financiële middelen zijn beperkt. Het is een uitdaging om ervoor te zorgen dat de provincie zoveel mogelijk geld voor deze opgave vrijmaakt en het beschikbare geld zo effectief mogelijk besteedt. Economisch gezien gaat het goed in Nederland en dit is dan ook hét moment om de juiste acties inzetten. Als we het nú niet doen, zal het in economisch slechtere tijden zeker niet gebeuren. Daarbij is het wel van belang dat we bewoners en bedrijven niet onnodig op kosten jagen. De provincie kan deze opgave niet alleen uitvoeren en samenwerking is dan ook een must.”

Zelfrijdende auto’s
Als ingenieur gelooft Vinesh dat technisch innovatieve oplossingen enorm zullen helpen bij ook de andere uitdagingen waar we voor staan. “Ik denk dan bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s, als oplossing voor het fileleed, wat bedrijven jaarlijks miljarden euro’s kost en totaal geen bijdrage levert in de welzijn van onze provinciegenoten. Maar belangrijker nog als oplossing voor het vergroten van de verkeersveiligheid, waarbij het aantal ongelukken (en doden) wordt verminderd. Mooi zou ook zijn als het dan elektrische auto’s betreft of zelfs voorzien van zonnepanelen, waarmee het duurzaamheidsaspect weer om de hoek komt kijken. Hoe zorgen we ervoor dat we als provincie een bijdrage leveren in deze ontwikkelingen? Dat hoeft niet alleen financieel, maar bijvoorbeeld ook als proeftuin. De uitdagingen voor onze provincie zijn groot, maar daarmee ook de kansen.”