Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 28 maart 2019

Werkbezoek aan spacecluster

Medio maart bracht een groep D66’ers uit de regio een werkbezoek aan Airbus Defence & Space en het ESA-Space Business Innovation Center. Beide organisaties zijn gevestigd in de ‘ruimtevaartruit’ Noordwijk-Leiden-Den Haag-Delft, waar tachtig procent van de ruimtevaartactiviteiten in Nederland plaatsvinden.

Heel bijzonder om te zien en te horen dat onze provincie beschikt over toonaangevende kennis en kunde op het gebied van aero-space. Na een leerzame introductie bij Airbus over de wereld van satellieten, drones, aardobservaties en zonnepanelen voor science missies werden wij rondgeleid in de high tech productieruimte. Airbus werkt hier momenteel aan structuurdelen van de Ariane 6.

Vervolgens werden wij ontvangen bij het ESA-Space Business Innovation Center, waar start-ups de ruimte krijgen om een business te starten op basis van ruimtevaarttechnologieën. Naast deze broedplaats van innovatie wordt nog een Space Campus ontwikkeld, wat eveneens een belangrijke impuls zal geven aan het spacecluster.

In totaal zorgen meer dan 150 aero-space bedrijven in Zuid-Holland voor veel werkgelegenheid én leveren een belangrijke bijdrage aan grote maatschappelijke vraagstukken als klimaat en digitalisering.