Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 13 februari 2019

Miljoenen voor klimaat in elke provincie: 48 voorbeelden van concrete plannen

De 12 D66-provincielijsttrekkers presenteerden deze week hun klimaatplan. D66 ziet dat we nog nooit zoveel mogelijkheden hebben gehad om iets aan de dreigende klimaatcrisis te doen. Hiermee willen wij er in de provincies aan bijdragen om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Daarom komen de provincies nu in actie. 

Ook in Zuid-Holland doen we vol enthousiasme mee. Lijsttrekker Ria Oosterop: “In de provincie kunnen we echt het verschil maken. Het investeren in de circulaire economie, het verduurzamen van de huizen en het inzetten op innovatie is nodig om onze doelstelling van 100% energieneutraal in 2050 te halen.” In elke provincie wil D66 investeren in het klimaat met concrete plannen. De komende jaren willen de lijsttrekkers samen in totaal 5,3 miljard euro investeren in onder andere schone energie, laadpalen, onderwijs en isolatie van huizen. “Wij kiezen voor én-én-én,” voegt Ria Oosterop toe. “Dat doen we voor de volgende generaties: voor de toekomst.” Daarmee zetten de provincies Nederland in de groene stand.

We komen nu in actie
Elke provincie heeft plannen voor het klimaat. Enkele voorbeelden:

  • Ontwikkelen van buurtbatterijen om energie op te slaan
  • Aanleggen van laadpalen voor elektrische fietsen en elektrische auto’s
  • Aanleggen van fietssnelwegen om makkelijk naar werk, vrienden en school te fietsen
  • Bij aanbestedingen voor openbaar vervoer wordt gekozen voor voertuigen die geen uitlaatgassen uitstoten
  • Investeren in het isoleren van huur- en koopwoningen
  • Zonnepanelen op daken van huizen, bedrijven en scholen

Investeren in de toekomst
Nu al zien we de gevolgen van klimaatverandering. Steeds vaker is er extreem weer. Tegelijkertijd biedt het aanpakken van klimaatverandering ook kansen. Investeren in klimaat, is ook investeren in schone lucht, comfortabele huizen, nieuwe banen en nieuwe technieken. Met het klimaatplan draagt elke provincie bij met geld voor concrete plannen om te investeren in een schone toekomst. D66 Tweede Kamerlid Matthijs Sienot: “Op dit moment wordt er gewerkt aan het klimaatakkoord. Met deze plannen laat D66 ook regionaal zien wat er allemaal mogelijk is. Door samen te werken investeren we in de toekomst. Met deze plannen dragen de provincies er aan bij dat we de klimaatdoelen halen en voor mensen en ondernemers betaalbaar zijn.”

Klik hier voor het actieplan van de provincies.