Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 19 december 2018

Kennismaken met kandidaat 5: Vinesh Lalta

Mijn naam is Vinesh Lalta. Ik ben 34 jaar en geboren en getogen in Den Haag. Na een aantal (buitenlandse) uitstapjes ben ik weer in die mooie stad achter de duinen geland. Op dit moment werk ik als zelfstandige bij de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden in Dordrecht.

 

De wereld, Nederland en daarmee ook de provincie Zuid-Holland staat voor een behoorlijke uitdaging: de klimaatverandering. Gelukkig beseffen steeds meer mensen dat de manier waarop we nu met de natuur omgaan niet houdbaar is. In verschillende gesprekken krijg ik steeds vaker terug dat mensen wel mee willen in de verduurzaming van hun leefomgeving, maar geen idee hebben ‘hoe’. Vaak ook staat duurzaamheid vooral synoniem voor DUUR. De financiële middelen zijn beperkt. Het is een uitdaging om ervoor te zorgen dat er in de provincie zoveel mogelijk geld voor deze opgave wordt vrijgemaakt en dat het beschikbare geld zo effectief mogelijk wordt besteed. Economisch gezien gaat het goed in Nederland en dit is dan ook hèt moment om de juiste acties inzetten. Als we het nú niet doen, zal het in economisch slechtere tijden zeker niet gebeuren. Daarbij is het wel van belang dat we bewoners en bedrijven niet onnodig op kosten jagen. De provincie kan deze opgave niet alleen uitvoeren en samenwerking is dan ook een must.

Van huis uit ben ik ingenieur en ik geloof dat technisch innovatieve oplossingen ons enorm zullen helpen bij ook de andere uitdagingen waar we voor staan. Ik denk dan bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s, als oplossing voor het fileleed, wat bedrijven jaarlijks miljarden Euro’s kost en totaal geen bijdrage levert in de welzijn van onze provinciegenoten. Maar belangrijker nog als oplossing voor het vergroten van de verkeersveiligheid, waarbij het aantal ongelukken (en doden) wordt verminderd. Mooi zou ook zijn als het dan elektrische auto’s betreft of zelfs voorzien van zonnepanelen, waarmee het duurzaamheidsaspect weer om de hoek komt kijken. Hoe zorgen we ervoor dat we als provincie een bijdrage leveren in deze ontwikkelingen? Dat hoeft niet alleen financieel, maar bijvoorbeeld ook als proeftuin.

De uitdagingen voor onze provincie zijn groot, maar daarmee ook de kansen.

In mijn dagelijks leven laat ik me inspireren door een quote van Mahatma Gandhi: “Be the change you want to see in the world”. Laten we als provincie niet wachten op anderen, maar een leidende rol spelen in de uitdagingen waar we voor staan. Laten we als partij niet verzeild raken in politieke spelletjes, maar nu daadwerkelijk de handschoen oppakken voor komende generaties. Laten we als politici niet zeggen wat we belangrijk vinden, maar tonen middels onze daden.