Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 17 oktober 2018

Actie voor meer AED’s blijft nodig

Een alarmerend bericht van de Hartstichting over ontoegankelijke en te weinig AED’s in Zuid-Holland was aanleiding voor fractievoorzitter Ria Oosterop om mondelinge vragen te stellen in de commissie Bestuur en Middelen. Twee jaar geleden is er op initiatief van D66 Zuid-Holland,  unaniem door Provinciale Staten opgeroepen om AED’s bij Provinciale bruggen te hangen. 

Ria Oosterop: “Wij vinden het belangrijk dat er voldoende AED’s toegankelijk zijn voor inwoners van Zuid-Holland én dat ze vindbaar zijn. Een AED kan iemands leven redden. Gelukkig weten we nu dat ook het provinciebestuur dit vindt en bereid is in overleg met de Hartstichting te kijken naar de bereikbaarheid van AED’s.  Een aantal leden van onze fractie volgde vorig jaar een reanimatiecursus waardoor zij geleerd hebben om een AED te bedienen en in geval van nood kunnen inzetbaar zijn om te reanimeren.

Eerste hulp in afwachting van de ambulance
Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Deze schok kan ervoor zorgen dat het hart weer normaal gaat kloppen.  Een ambulance is niet altijd op tijd bij een slachtoffer. Daarom zijn er meer AED’s nodig.

AED’s bij provinciale bruggen
Deze AED’s moeten vervolgens wel bereikbaar en vindbaar zijn. Ook daar schort het aan in Zuid-Holland. Volgens de Hartstichting is 49% van de AED niet bereikbaar omdat ze achter gesloten deuren zitten. Het mooie van plaatsing bij Provinciale bruggen is dat de AED’s daar op knooppunten komen te hangen. Er komen 26 AED’s bij bruggen en de plaatsing daarvan zal nog dit jaar afgerond worden.