Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 11 juli 2018

Rondje Lansingerland

In vervolg op de motie van D66 over knelpunten in het fietsnetwerk Zuid-Holland stapte de fractie samen met D66 Lansingerland op de fiets voor een rondje Bergschenhoek, Bleiswijk en Berkel en Rodenrijs. Nuttig om te zien wat goed gaat én wat beter kan. 

 

Met verkeers- en vervoersplanoloog Maarten Batenburg aan kop fietste het gezelschap langs een aantal heikele punten, zoals de rotonde op de N472 in Bergschenhoek, de oversteek van de N209 ter hoogte van de Oosteindseweg en de steeds drukker wordende ventweg richting Bleiswijk. De verkeersveiligheid voor fietsers kan op deze punten enorm veel beter. Het is begrijpelijk dat hiervoor al verschillende plannen klaarliggen.

Snelle fietsroute
De route voert verder langs vervoersknoop in aanleg Bleizo. Met een viaduct over de A12 verbindt station Lansingerland-Zoetermeer straks trein, RandstadRail, bus, auto en fiets met elkaar en biedt het veel overstapmogelijkheden en reistijdwinst. Ineke den Heijer (fractievoorzitter van D66 Lansingerland) is enthousiast over het project, maar wijst erop dat helaas niet is voorzien in het volwaardig doortrekken van het fietspad tussen Berkel en Rodenrijs en Zoetermeer, terwijl daaraan wel behoefte is. “Met deze verbinding kan je bovendien een snelle fietsroute van Zoetermeer tot Rotterdam aan toe creëren.”

Extra fietsenstallingen
We fietsen terug richting metro Rodenrijs, dezelfde route als die van bus 173 vanuit Zoetermeer. Het is mooi om te zien dat er naar de bushaltes fietsstallingen zijn geplaatst. “Vooral bij woon-werkverkeer is de fiets is een aantrekkelijk vervoermiddel voor de first of last mile”, weet Paul Breitbarth, die binnen de D66 fractie Zuid-Holland de fiets in zijn portefeuille heeft. “Maar je moet je fiets natuurlijk wél kunnen stallen op de plek van overstappen. Het valt mij op dat de fietsenstallingen hier overvol zijn, ook al is de vakantieperiode al aangebroken. Ik kan mij voorstellen dat hier komende jaren nog extra fietsenstallingen moeten worden bijgeplaatst.”

Tijdens de behandeling van de Kadernota door Provinciale Staten eind juni is een breed gedeelde motie van D66 aangenomen voor meer investeringen in de fiets. Het gaat dan om snelfietsroutes, verbreding en verbetering van fietspaden en meer fietsenstallingen.