Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 4 juni 2018

Op weg naar zero-emissie OV

Samen met collega’s van D66 Noord-Holland en D66 Flevoland bracht Statenlid Ton van Rijnberk eind mei een werkbezoek bij de grootste zero-emissie busvloot van Connexxion bij Schiphol. “Goed om op de hoogte gesteld te worden van de uitdagingen van dit project en het met eigen ogen te zien”, aldus Van Rijnberk.

Bart Schmeink, CEO van Connexxion/Transdev Nederland, zette uiteen hoe snel de mobiliteit in Nederland aan het veranderen is – en niet alleen hier. In grote steden over de hele wereld zie je dat meer dan 50% van de vervoersbeweging met openbaar vervoer of fiets is. Op steeds meer plekken mag de auto de stad niet meer in en/of parkeren is heel duur. De beperkte ruimte in de steden vraagt om andere, schone mobiliteitsoplossingen, die aansluiten op de wensen van de inwoners. Van Rijnberk  ziet de eerste stappen al: “Doelgroepenvervoer van de gemeente en openbaar vervoer laten zich goed combineren. Dit zorgt niet alleen voor meer efficiency en flexibiliteit, maar ook voor professionalisering.”

Duurzaamheid is een vereiste, maar de transitie naar zero-emissie openbaar vervoer gaat niet ineens. Onlangs startte Connexxion in Amstel-Meerlanden met honderd elektrische bussen: een gigantisch logistiek en ruimtelijk project. Regiodirecteur Eric Bavelaar vertelt: “Gaandeweg doorverbeteren is nodig en het gaat nog jaren duren voordat we een optimale situatie hebben. Denk bijvoorbeeld het omgaan met de beperkte actieradius en temperatuurwisselingen, laadlocaties op strategische plekken en de elektro-planning van de dienstregeling.” Een waardevolle investering, want elektrische bussen hebben veel voordelen. Zo blijkt het onderhoud van de motoren makkelijker en dankzij minder rembewegingen is er minder slijtage. En naast meer rijcomfort natuurlijk geven elektrische bussen geen vieze uitstoot. En wie wil er nou niet reizen in een soepele en stille elektrische bus?