Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 3 mei 2018

Op stap in het zeldzaam mooie Stormpoldervloedbos

D66 Zuid-Holland bezocht het Stormpoldervloedbos bij Krimpen aan de Lek, het meest westelijke natuurgebied van het Natuurnetwerk Nederland. Ondanks de afsluiting van het Haringvliet en het Volkerak is hier een zeldzame getijslag van soms wel 1,5 meter. 

 

Het Stormpoldervloedbos staat vol mooie bloeiende gele en witte planten die tegen natte voeten kunnen, zoals de spindotter en het met uitsterven bedreigde zomerklokje. Er is veel te doen om de herinrichting van dit kleine – maar bijzondere – stukje land, dat telkens onder water loopt. Vooral Koninklijke Natuur Historische Vereniging (KNNV) hoopt nog steeds dat verkeerd geplaatste klepduikers worden aangepast ter behoud van het gebied. Nu lijken stromingen de verkeerde kant op te gaan en komt er troep in het gebied. De commissie Duurzame Ontwikkeling van de Provinciale Staten heeft dit voorjaar aan de KNNV en het Zuid-Hollands Landschap (de eigenaar van het gebied) gevraagd om samen te bekijken of en hoe dit kan worden opgelost. Als je eenmaal op excursie bent geweest in dit unieke stukje natuurgebied, begrijp je dat de instandhouding ervan belangrijk is.