Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 20 april 2018

Leerzaam werkbezoek over de wereld achter water

Een groep van Zuid-Hollandse raadsleden en Statenleden bracht op 19 april een bezoek aan Dunea, onze drinkwaterleverancier. Dunea is een particulier bedrijf met een publieke taak om ons drinkwater te leveren. Dat is op zich wat merkwaardig. Vroeger deed de overheid dat zelf.

 

In het duingebied van Den Haag en Wassenaar maakt Dunea van inlaatwater uit de oude Maas ons drinkwater, door het te infiltreren in de duinen en machinaal te zuiveren.  Schadelijke stoffen, te veel kalk en  eventuele bacteriën worden uitgefilterd. Het bedrijf aan de Pompstationweg in de duinen is van groot belang voor een deel van de Zuid-Hollanders.

Heel goed om er eens bij stil te staan hoe ons water wordt gezuiverd, hoe het (negatief) wordt beïnvloed door bedrijven die stoffen lozen in Limburg en hoe het bedrijf vaak niet aan tafel zit bij belangrijke ruimtelijke plannen. Als een gemeente ergens wil bouwen waar een (hoofd)leiding zit, dan moet Dunea de leidingen op eigen kosten verleggen. Gemeenten kunnen veel vaker overleggen en rekening houden met de belangen van onze drinkwaterleveranciers. Werk aan de winkel dus voor D66 om schoon drinkwater tegen een lage prijs te behouden!