Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 7 maart 2018

Meer sterren in het heelal, dan zandkorrels op de hele aarde

Tijdens een boeiende rondleiding door Rob van den Berg (directeur Space Expo) werden Statenleden en lokale D66’ers meegenomen in de immense wereld van de ruimtevaart. In ons dagelijkse leven hebben we allemaal direct of indirect profijt van het onderzoek dat op dit vlak gedaan is door o.a. de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Het profijt voor navigatie is voor iedereen helder, maar dat het ook effect heeft op onze kleding zal voor minder mensen logisch zijn. Zo is ook bij veel mensen niet bekend dat Zuid-Holland een van de centrale plekken is waar veel ruimtevaart onderzoek plaatsvindt. ESTEC in Noordwijk is de grootste vestiging van ESA en biedt werk aan 2700 expats. Dit levert lokaal ook weer veel banen op in de ondersteunende sector. Niet zo raar dus dat de gemeente Noordwijk dit jaar als thema Ruimtevaart heeft gekozen met de opening van het Galileo Reference Centre en de Summerschool van de International Space University. Door de samenwerking met Universiteit Leiden en de Technische Universiteit Delft, is er een ware Space Valley ontstaan in onze provincie.

Het economisch belang is groot. Van iedere euro die in het onderzoek naar ruimtevaart wordt gestoken, komt upstream meer dan één euro terug, downstream zelfs 12 euro. Statenlid Paul Breitbarth: “we zijn dan ook erg blij met de toezegging van het kabinet om geld uit te trekken voor de ruimtevaart. Er is nog zoveel te ontdekken in de ruimte en dit onderzoek helpt om beter en duurzamer met onze planeet om te gaan. We zijn tenslotte maar een deel van een zandkorreltje in die immense zandberg.”

D66 Zuid-Holland wil dat de verdere ontwikkeling van het Space Cluster Noordwijk de komende tijd meer aandacht krijgt, zowel provinciaal als nationaal. De rijksmiddelen vormen een goed startpunt voor de discussie hoe wij meer ruimtevaart-gerelateerde bedrijven naar deze mooie regio kunnen krijgen.