Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 14 februari 2018

Wij zijn op zoek naar jou!

Maak kennis met de Provinciale Staten in de Masterclass provinciale politiek.
In drie woensdagavonden, 18 april, 16 mei en 13 juni 2018 van 19-22 uur, leer je hoe de Staten werken, wat er zoal op de agenda staat en of het iets voor jou is.

 

Masterclass provinciale politiek
De Talentencommissie en de Statenfractie van D66 Zuid-Holland organiseren de Masterclass provinciale politiek om geïnteresseerde leden kennis te laten maken met wat de Provinciale Staten doen en waar de provinciale politiek over gaat. De bijeenkomsten (18 april, 16 mei en 13 juni 2018) kunnen vanwege de opbouw van het programma niet afzonderlijk bezocht worden. We gaan er vanuit dat de deelnemers alle avonden aanwezig zijn. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Aanmelden?
Stuur een mailtje naar: opleidingen@d66zuidholland.nl met je NAW gegevens, lidmaatschapsnummer en een korte motivatie waarom je wilt meedoen.
Deadline voor aanmelding: 1 april 2018 (geen grap).

De kosten voor de drie avonden bedragen € 30*. Dit bedrag is inclusief koffie, thee en een borrel na afloop. Mocht er geld overblijven, dan gaat dit naar de campagnekas voor de Statenverkiezingen van 2019. (* Mocht de bijdrage een probleem zijn, neem dan contact op met sabine.verschoor@d66zuidholland.nl.)

Janelle Bade, Statenlid: “Door de masterclass heb ik inzicht gekregen in het belang van de Provincie en wat het betekent om Statenlid te zijn”

Wat doen de Provinciale Staten?
Provinciale Staten (PS) zijn het algemeen bestuur van de provincie en vertegenwoordigen de inwoners van de provincie. Zij bepalen het beleid van de provincie op de belangrijkste punten, benoemen én controleren het dagelijks bestuur van de provincie, het college van Gedeputeerde Staten (GS). De leden van Provinciale Staten (Statenleden) worden iedere 4 jaar rechtstreeks door de inwoners van de provincie gekozen. Op basis van de verkiezingsuitslag wordt een coalitie gevormd.

Coalitie Zuid-Holland
Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft 55 zetels, waarvan er momenteel 7 door D66 worden bezet. D66 neemt deel aan de coalitie, is daarin de tweede partij en levert een van gedeputeerden. De volgende statenverkiezingen zijn gepland op 20 maart 2019. Om volgend jaar een prachtig resultaat neer te zetten hebben we een geweldige kandidatenlijst nodig!

Eerste Kamer 
Een bijzondere taak van de Provinciale Staten is dat zij de leden voor de Eerste Kamer kiezen. Dit gebeurt vlak na de verkiezing van de nieuwe Statenleden. Met je provinciale stem bepaal je dus – indirect – ook de samenstelling van de Eerste Kamer.