Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 15 januari 2018

Da Vinci College, winnaar D66 Duurzaamheidsprijs 2017

 

Uit handen van niemand minder dan de minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven, mocht het Da Vinci College afgelopen zaterdag de D66 Duurzaamheidsprijs 2017 ontvangen.  

 

 

De jury bestaande uit Pier Vellinga, Tobias Dander en Anneke Wijbenga, noemde het een mooi, eigen initiatief van leerlingen die bewust bezig zijn met duurzaamheid en de energietransitie. Ze leren daar ontzettend veel van, want het wordt een onderdeel van hun lesprogramma. Het heeft een mooie uitstraling en vervult een voorbeeldfunctie voor andere scholen. Het filmpje wat ze zelf gemaakt hebben, draagt daaraan bij.

Het plaatsen en gebruiken van 654 zonnepanelen door en met leerlingen van de school zorgt niet alleen voor een energie-neutrale school, maar ook voor het leveren van zonne-energie aan Leiden in de periode dat de school gesloten is. Zie bijvoorbeeld het item op Unity TV.

Wat maakt dit project innovatief?
– Het feit dat de leerlingen tijdens lessen management & organisatie aan de businesscase en het gebruik van zonne-energie werken alsook bij het plaatsen van de zonnepanelen op het dak van het schoolgebouw. Een fraaie integratie van onderwijs aan leerlingen in de klas, duurzaamheid en de daadwerkelijke uitvoering van dit project. Dit is betekenisvol onderwijs van de 21e eeuw waarbij kennis, vaardigheden, eigenaarschap en actief handelen worden gecombineerd.
– Het project is grotendeels door jong-volwassen leerlingen zelf bedacht en uitgevoerd.
– Omdat het een samenwerkingsproject van het Da Vinci College, Technolab en de gemeente Leiden is.