Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 11 december 2017

Stem op de finalisten voor de Duurzaamheidsprijs 2017!

De verkiezingen voor de Duurzaamheidsprijs Zuid-Holland 2017 zijn geopend! Er zijn veel duurzame initiatieven uit de regio genomineerd via onze website. De jury heeft een officiële shortlist van drie projecten opgesteld, waaruit u mag kiezen!

 

–> De stemming is gesloten! <–

 

De stemming voor de de Duurzaamheidsprijs 2017 is hierbij geopend! Breng uw stem uit op het initiatief waarvan u vindt dat het deze prijs verdient. Het initiatief met de meeste stemmen ontvangt op 13 januari de Zuid-Hollandse Duurzaamheidsprijs op onze Nieuwjaarsbijeenkomst.

De jury, bestaande uit hoogleraar klimaatverandering Pier Vellinga (voorzitter), Tobias Dander en D66-Statenlid Anneke Wijbenga, heeft de volgende finalisten voor u geselecteerd. In willekeurige volgorde zijn dat:

 

Essenburgpark, Rotterdam

Op welke wijze levert dit initiatief een bijdrage aan een duurzaam Zuid-Holland?

Bewoners, gemeente Rotterdam en het waterschap hebben de handen ineen geslagen om een rafelrand van de stad tussen spoor en Essenburgsingel en tussen Diergaardesingelviaduct en Mevlanaplein groen te houden. Niet alleen wordt er een enorm park in zelfbeheer gecreëerd, belangrijk is ook dat het gebied gaat fungeren als waterberging om het effect van de toenemende regenval te compenseren.

Wat maakt dit project innovatief?

De combinatie van partijen die aan tafel zitten en het geheel mogelijk maken: een co-creatie van bewoners, waterschap en gemeente. Maar ook het dubbelgebruik van een stuk (nieuwe) stadsnatuur en groen in de stad. Lang beschouwd als lastig, soms overlastgevende ‘restgebied’ tegen het spoor aan, verandert het terrein de komende jaren in een uitdagend stuk groen midden de stad, waar sociaal beheer, maatschappelijke cohesie, ecologie, watermanagement, rust en plezier samenkomen. Zo’n 7000 vierkante meter extra ruimte voor het water voorkomt natte voeten en kelders in de wijk en in plaats van grote, civieltechnische werken wordt op natuurlijke wijze een van de laagste punten van de wijk gebruikt voor een flinke waterberging. Bovendien maakt het Essenburgpark de cultuurhistorische structuur van Delfhaven opnieuw zichtbaar, zoals de polders, de oude spoorlijn van de HIJSM en een van de laatst overgebleven houten stationsgebouwen van Nederland. Last but not least vormt het Essenburgpark het sluitstuk in een groene ring en potentieel lintpark van 8 kilometer lang rond Delfshaven: de Groene Connectie.

Een voorbeeld voor hoe we in de toekomst vaker gezamenlijk zulke uitdagingen aan kunnen gaan. Zie bijvoorbeeld ook dit NRC-artikel.

Motivatie van de jury

Dit is een hele mooie co-creatie van bewoners, overheden en groene initiatieven. Een uitdagend gebied is omgezet in een groene kans. Bovendien is het georganiseerd van onderop. Het beheer ligt bij omwonenden, dus het is een doorwerkende ingreep. Tot slot is het een mooi voorbeeld voor anderen, want de provincie kent meer rafelranden. Dus dit is een mooi voorbeeld hoe burgers hun omgeving groener kunnen maken, terwijl de overheid bij haar faciliterende rol blijft.

 

Da Vinci Kagerstraat, Leiden

Op welke wijze levert dit initiatief een bijdrage aan een duurzaam Zuid-Holland?

Het plaatsen en gebruiken van 654 zonnepanelen door en met leerlingen van de school zorgt niet alleen voor een energie-neutrale school, maar ook voor het leveren van zonne-energie aan Leiden in de periode dat de school gesloten is. Zie bijvoorbeeld het item op Unity TV.

Wat maakt dit project innovatief?

– Het feit dat de leerlingen tijdens lessen management & organisatie aan de businesscase en het gebruik van zonne-energie werken alsook bij het plaatsen van de zonnepanelen op het dak van het schoolgebouw. Een fraaie integratie van onderwijs aan leerlingen in de klas, duurzaamheid en de daadwerkelijke uitvoering van dit project. Dit is betekenisvol onderwijs van de 21e eeuw waarbij kennis, vaardigheden, eigenaarschap en actief handelen worden gecombineerd.
– Het project is grotendeels door jong-volwassen leerlingen zelf bedacht en uitgevoerd.
– Omdat het een samenwerkingsproject van het Da Vinci College, Technolab en de gemeente Leiden is.

Motivatie van de jury

Dit is een mooi, eigen initiatief van leerlingen die bewust bezig zijn met duurzaamheid en de energietransitie. Ze leren daar ontzettend veel van, want het wordt een onderdeel van hun lesprogramma. Het heeft een mooie uitstraling en vervult een voorbeeldfunctie voor andere scholen. Het filmpje wat ze zelf gemaakt hebben, draagt daaraan bij.

 

Wonen aan de Kreek, Oud-Beijerland

Op welke wijze levert dit initiatief een bijdrage aan een duurzaam Zuid-Holland?

Duurzame materialen: de initiatiefnemers voor de bouw van dit complex van 20 appartementen hebben ingezet op het gebruik van duurzame materialen, die weinig of geen onderhoud vragen. Dat scheelt voor milieu, levensduur en onderhoudskosten (zo laag mogelijke VVE-kosten). Uiteraard hebben we zo veel mogelijk functies toegepast die het digitale tijdperk te bieden heeft (domotica, toezicht op afstand, etc.). Daarmee wordt het klimaat in de woningen optimaal aangestuurd.

Energie: gasloos & all electric. De woningen zijn gebouwd volgens de eigentijdse normen. Een goede isolatie, maar vooral een duurzaam verwarming- en ventilatiesysteem zorgt voor lage energiekosten. In het all-electric gebouw (geen gas) heeft elk appartement een warmtepomp met eigen gesloten bron in de grond. Daarmee worden de woningen verwarmd en van warm water voorzien. Door via de vloerverwarming in de zomer een paar graden te kunnen koelen wordt warmte in de grond teruggevoerd, zodat de bewoners er in de winter warmpjes bij kunnen zitten. De warmte-terugwin-ventilatie laat geen warmte verloren gaan. Deze balansventilatie zorgt voor een gezond leefklimaat en een laag energiegebruik.

De zon: aanvankelijk leek de salderingsregeling voor het terugleveren van elektriciteit te verdwijnen. Nu die regeling verlengd is en het regeerakkoord van 2017 heeft duidelijke milieu- en duurzaamheidsdoelen heeft gesteld. Inmiddels is daarom besloten dat er in 2018 zonnepanelen (150 stuks) op het dak van het gebouw zullen komen. Daarmee komt voor de 20 appartementen “nul op de meter” in zicht.

Wat maakt dit project innovatief?

Innovatief is de mindset van de mensen die hun eigen appartementengebouw realiseerden. Zelf verantwoording nemen zonder subsidies. Dit project is in alle opzichten duurzaam. Er werd niet gesproken over terugverdienen, maar over investeren in de toekomst. Omdat het hier een appartementengebouw betreft waren altijd collectieve besluiten noodzakelijk. Die kwamen er en daarmee toonden de bewoners hun durf om niet alleen zelf te gaan bouwen maar ook oog voor de toekomst te hebben.

Motivatie van de jury

Zowel vanuit duurzaamheidsperspectief als vanuit gebruiksgemak wordt hier goed gebouwd. Er is inzet van veel nieuwe technologieën om het leven makkelijker te maken – en ouderen bijvoorbeeld langer zelfstandig te laten wonen. Het is zelf georganiseerd zonder subsidie. Er komen zonnepanelen op het dak, het complex is gasloos en er is differentiatie in bouw. Mensen denken zelf na over hoe ze hun appartement willen hebben. Past bij de familie van nu en eigen (particulier) opdrachtgeverschap.

 

Stemmen

Stemmen op een van deze drie finalisten doet u hier! Dit kan tot 7 januari 2018.