Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 9 januari 2017

Vraagtekens bij provinciaal gebruik van data smartphones

Onlangs meldde het Gouds Dagblad dat de provincie Zuid-Holland data van smartphones gaat gebruiken om het verkeer te meten. Om goede beslissingen te nemen over mobiliteit en infrastructuur meet onze provincie de verkeersdrukte op het Zuid-Hollandse wegennet. Momenteel gebeurt dat voornamelijk met camera’s en detectielussen in de weg. Zuid-Holland is van plan dit te vervangen met data van mobiele telefoons.

Mogelijk is het inkopen van gebruiksgegevens van mobiele telefoons een goedkopere en nauwkeuriger manier om verkeersinformatie te genereren en inzicht te krijgen in het gebruik van de provinciale wegen. D66 Zuid-Holland is groot voorstander van technologische innovatie en het verbeteren van de infrastructuur in onze drukke provincie. Toch brengt het in kaart brengen van rijgedrag aan de hand van telefoongegevens risico’s met zich mee voor de privacy van onze inwoners.

Het is op dit moment bijvoorbeeld niet duidelijk of het gaat om écht anonieme gegevens, of dat de gegevens terug te leiden zijn tot individuele weggebruikers. Om te controleren of deze risico’s zijn afgedekt en of er zorgvuldig met de gegevens wordt omgegaan, heeft D66-Statenlid Paul Breitbarth schriftelijke vragen gesteld. Antwoorden hierop worden binnenkort verwacht.

 

Zie ook